Bizonytalanság, de az biztos

Az előző cikkünkben részletezett tervezettel ellentétben 2018. január 1-től mégsem  eszközölnek minden változtatást a környezetvédelmi termékdíj törvényben.

Nem emelkedik a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja. Az MTI tudósítása szerint, ezen pontok az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki az előterjesztésből.

Miért nem?

Az (ind)ok pedig az, hogy az unió még nem fogadta el a hulladékgazdálkodási szabályozási elveinek, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, valamint a tagállami hulladékgazdálkodási irányok módosítását. Az új szabályrendszer tisztázásig tehát nem növelik azokat a fizetési kötelezettségeket, amelyek „a nemzetgazdaság szereplői részére később indokolatlannak minősülő terheket jelenthetnek”.

Jövőkép

A jelenlegi visszakozás természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a változások nem fognak életbe lépni a közeljövőben, valószínűsíthetően – az unió hulladékgazdálkodási szabályozási elveinek módosulásával – ezen rendelkezések is újra terítékre kerülnek majd a környezetvédelmi termékdíj törvénnyel összefüggésben.

Kérdés esetén forduljon bizalommal szakértőinkhez, akik várják hívását.