Intrastat

2004. május 1. óta, amint Magyarország is belépett az Európai Unióba, a közösség tagállamaival folytatott külkereskedelemre vonatkozóan megszűnt a vámnyilvántartás. Igaz, hogy így egyszerűbbé vált a kereskedelem az Unió tagországaival, de ezzel egy időben keletkezett egy új statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség (Intrastat), amely Magyarország és a tagállamok közötti kereskedelem számbavételét szolgálja, közvetlenül a forgalmazó cégektől begyűjtött adatok alapján.

Az Intrastat rendszer működtetése minden EU tagállam számára kötelező, amelyet uniós rendeletek szabályoznak. Magyarországon ezt az adatgyűjtést teljes körűen a Központi Statisztikai Hivatal valósítja meg. Intrastat jelentés benyújtására azok a hazai vállalatok kötelezettek, amelyek EU tagállamokból hoznak be egy, és/vagy oda szállítanak ki termékeket egy bizonyos éves értékhatár fölött. Tudja-e, hogy az Önök cége kötelezett-e Intrastat-jelentések benyűjtására?

Az Intrastat jelentést a cégeknek havi rendszerességgel tárgyhót követő 15-ig kell elküldeniük a KSH felé.

Ez a dokumentum adattartalmában körülbelül egy havi, összesített vámárunyilatkozatnak felel meg, tartalmaznia kell az adott hónapban EU-ból behozott vagy kiszállított termékek főbb adatait, mint például a termék KN kódja, mennyisége, nettó súlya, származási országa, illetve a szállítási feltételt, fuvarozási módot, ügyletkódot, a számlázott összeget forintban, a statisztikai értéket, stb.

Cégünk vállalja

  • magas színvonalon
  • teljes körű

statisztikai adatszolgáltatás elkészítését és lejelentését, mind részletes, mind egyszerűsített jelentésre kötelezetteknél, elektronikus és papír formátumban is.