Ismét változik az ezerarcú termékdíj

Jövő januártól ismét módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, melynek tervezete már elérhető az Országgyűlés honlapján.

Miért?

A törvény reformját egyrészt a 2012/19/EU WEEE irányelv rendelkezései (2018. augusztus 15. után az unióban az elektromos és elektronikai berendezésekre már  egységes besorolásokat kell alkalmazni), másrészt az adminisztrációs terhek csökkentése, illetve az egyértelműsítés, az új fogalmi meghatározások, illetve az új adózás rendjéről szóló törvénytervezettel való összehangolás indokolták.

Mi fog változni?

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény mellékletéből jövőre már kimarad az elektromos berendezések kategóriánkénti csoportosítása, azaz csak tarifaszámok szerinti részletezést fogunk találni. Ezenfelül a díjtétel is egységesen 57 Ft/kg lesz, ami jelentős csökkentést jelent a szórakoztató elektronikai cikkek és a mobiltelefonok korábbi, illetve jelenlegi díjtételeihez képest.

A vámtarifaszámokat a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok szerint kell majd meghatároznunk. Ez azonban az egyszerűsítésen túl azt is jelenti, hogy egyes termékek bekerülnek a termékdíj szabályozás alá.

A kereskedelmi csomagolószer kategória a hosszú évek változásai során mára már csak a fémből készült ital-csomagolószereket jelenti. Éppen ezért januártól fém csomagolószer alapkategóriába került át ez a csoport. Ez azonban díjtétel csökkenést is jelent, 304 Ft/kg-ról 57 Ft/kg-ra.

A reklámhordozó papírok esetében kakukktojásról beszélhetünk, hiszen itt a korábbi 85 Ft/kg díjhoz képest 114 Ft/kg-ra emelnek, valamint bizonyos műanyag zacskók esetében tárgyi hatály változás is történik. A fentiek alapján az eladótéri műanyag zsákok és zacskók után, a műanyag bevásárló reklámtáskákhoz hasonlóan 1900 Ft/kg adót fizethetünk, a korábbi 57 Ft/kg helyett.

A gépjárművek termékdíjköteles alkotórészei után fizetendő termékdíj, valamint a rájuk alkalmazható termékdíj átalány mértéke a hibridek, illetve a tisztán elektromos működésű autók esetében 30-50%-kal csökken.

A módosítás a fogalmi meghatározásokat is érint és ezzel egyértelműsíti, hogy a jogutódlással történő megszűnés esetén újra kell kötni az átvállalási szerződéseket. Ilyen definíciók például a reklámhordozó papír, irodai papír, elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák stb.

Figyelem

Cikkünk csak a környezetvédelmi termékdíj törvény fő változásokat taglalja, a változásokat illetően nem ad teljes körű tájékoztatást, ezért kérdése esetén kérem forduljon bizalommal szakértőinkhez, akik várják hívását.