Egyre több cég engedheti meg magának, hogy távmunkában foglalkoztatja dolgozóit. A munkáltatónak kellően komoly informatikai háttérrel kell rendelkeznie, hogy ez a valóságban működjön. Természetesen nem minden munkakörben alkalmazható ez a folyamat.

Első körben mindenkinek a pizsama és kávé csésze feeling ugrik be, laptoppal a térdünkön olvassuk levelezésünket. Tisztázzuk, azért ennek vannak előnyei és hátrányai, de túlnyomórészt személyes tapasztalatokra hagyatkozva kezdeném azokkal a pozitívumokkal, melyek engem meggyőztek arról, van az a helyzet, amikor a legjobb dolog szabadon, nyugalomban, otthon a kis személyi számítógépünkön pötyögni és a napi teendőket teljesíteni.

Ha rendszeresen napi 1-2 órát utazol munkahelyedre, pöfögsz a reggeli és délutáni csúcsforgalomba, ahelyett, hogy ezt az időt magadra fordítanád (ÉN idő).

Ha nincs jelen a főnököd, aki napi rendszerességgel követeli rajtad a teendőid határidejét. (megfelelési kényszer kilőve).

Ha kellő önmotivációval rendelkezel, határidők teljesítve.

Ha szeretsz nyugalomban, belemélyülten koncentrálni feladataidra (hatékonyság növelve).

Ha az öltözködést leredukálod az imádott „pizsire vagy nacira” (stylist költsége megspórolva).

Akkor nézzük mi a valóság és miért is szeretjük vagy nem szeretjük a HOME OFFICE stílust.

A főnök szeretni fogja, mert az iroda költségei csökkennek, a tiéd növekedni fog. Gondolok itt az internet előfizetésre,  áram fogyasztás, stb. Cserébe nincs bérlet, bejárási költség és van 1-2 óra szabadidőd, amit sportolással egyéb családi teendőkkel tölthetsz.

Javaslom a sportolást, mert a HOME OFFICE hátrányai közé tartozik a társas lények legnagyobb betegsége a magány, depresszió. Napközben a család általában nincs otthon és így magad maradsz a munkával. Ami hatékonyabb munkavégzésre inspirál, de egy kicsit beszűkíti a társasági életed. Ajánlott a hétvégi esetleg hétköznapi estékre programok szervezése.

Képesek vagyunk nem felállni a gép elől és folyamatosan dolgozni, az utolsó emailekre is reagálni, holott a munkaidő már letelt. HOME OFFICE esetén fontos a munkaidő betartása, mert képes vagy  nyugodt körülmények mellett, többet és intenzívebben dolgozni. Tehát ha nem iktatunk be sportolást, akkor több nasi mellett nagyobb hasat és feneket tudhatunk be idővel.

Család örül, hogy otthon vagyunk egész nap, tehát minden háztartási munka ránk bízható. Elkeserítek minden házastársat, ez nem erről szól. Egy mosást talán be tudunk tenni, de tuti a teregetés elfelejtődik a második telefon után. Szóval tessék minket tehermentesíteni minden ilyen feladattól, mert tuti „Családi kör” lesz belőle és nem pozitív.

Kinek ajánlom a HOME OFFICE projektet:

 • sok időt vesz igénybe a munkahelyére eljutás,
 • szereti a „pizsama” feelinget,
 • idegesíti a kollegák folyton duruzsolása,
 • munkája nyugalmat kíván,
 • önmotivációval rendelkezik,
 • imádja ha a főnök nincs a feje felett,
 • és időben le akar lépni a munkából.

Kinek nem ajánlom:

 • társas lény, szereti, ha humoros kollégák veszik körül,
 • lusta sportolni, hízásra hajlamos,
 • imád utazni reggelente a tömegközlekedéssel,
 • szeret a kollégákkal konfrontálódni,
 • és magánélete romokban hever.

Viccet félre téve, ténylegesen több tényező szól az mellett, hogy a munkáltatók kedvelik a HOME OFFICE projekteket, egyre jobban a munkavállalók is, de mindenki maga döntse el, hogy számára ténylegesen ez a munkamorál elfogadható, beépíthető életvitelébe.

Én a heti 2-3 arányos elosztást (2 nap home office – 3 nap irodai munka) javasolnám mindkét fél részére, mert ez az egyensúly minden oldalt kielégít. Döntsétek el, ez a jövő.