A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 2. helyett június 4-re tolta ki az online számla-adatszolgáltatás új sémája szerinti jelentés határidejét.

Az adóhivatal január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző jelzés érkezett, ezért az adóhatóság egy hónap haladékot biztosít.

Június 4-től már csak az új formátumnak megfelelően elkészült online számla-adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, az 1.0 verzióval nem teljesíthető az adatszolgáltatás. Azon adózók, akik még akkor sem lesznek képesek megfelelő módon jelenteni online számlaadataikat, számíthatnak az adóhatósági megkeresésre és bírságolásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez adott esetben magasabb adóbírság-kockázatot jelenthet, mint a számla áfa tartalma.

Forrás: hvg.hu